Ugrás a tartalomra

Váci utca 1-3. története

leguan küldte be October 2, 2014 időpontban
Létrehozás
1789
Létrehozás intervallum
- 1915

A Váci utca 1-3. alatt álló hatalmas palota története a hajdani pesti Városfalhoz tapasztott, a Váci kapu melletti két kis házzal kezdődött (ezek helyén van ma a palota délkeleti, Türr István és Váci utcai sarka). A fejlődés 1789-ben indulhatott, amikor – a pesti városkapuk közül elsőként – a Váci került bontásra. 

Az így teret kapó, meglévő ház 1801-ben a rézműves  Remold család birtokába került, akiktől 1814-ben a kereskedő  Dogáli testvérpár vette meg. Ők kétemeletes házat építtettek a telekre, amelynek bolthelyiségeit divatos kereskedések foglalták el. Így alakult ki a háztömb Kis Híd  (1908-tól Türr István) utcai homlokzata, gazdag kiképzésű erkélyráccsal és párkánydísz szobrokkal.

Ezzel egyidőben, a lebontott városfal helyén kialakított szomszédos telekre 1789-ben  Fessl György ácsmester építkezett, létrehozva a Nagy Híd  (1866-tól Deák Ferenc) utcai homlokzatot. Az ugyancsak kétemeletes házban  a következő évtizedekben  több tucat kereskedő bérelt bolthelyiséget. Legnevezetesebb az optikai árúval kereskedő Calderoni volt, gyakran a házat is róla nevezték meg.  Calderoni István  1861-ben maga mellé vette Hopp Ferencet, aki halála után tovább vezette az üzletet, és meggazdagodva, földkörüli útjain  vásárolt műkincsekből létrehozta azt a kelet-ázsiai múzeumot, amit azután róla neveztek el.  A ház nem változott lényegesen sem az 1838-as árvíz, sem Hentzi 1849-es bombázásainak pusztítását követő újjáépítései során. Homlokzatát a szomszédos ház mintájára alakították ki.

A házat Fessl halála után a gazdag Parkfrieder József vette meg, aki a szomszédos Dogáli-háznak is tulajdonosa lett. Ő egyesítette a  két ingatlant,  majd 1869-ben eladta a Drasche családnak. Tőlük került később a kibővített telek a székházépítést tervező Első Hazai Takarékpénztár Egyesület tulajdonába, és az építkezés 1913 és 1915 között megtörtént. A bankpalota pályázaton díjnyertes tervezője Alpár Ignác volt,  külső és belső díszítő szobrait és domborműveit Maróti Géza alkotta,  a belső tereket és reprezentatív bútorokat Faragó Ödön tervezte,  az üvegablakokat Róth Miksa készítette. Nekik köszönhető a hatalmas épület átgondolt architektúrája és díszítése, nyugodt méltósága.

A lebontott Dogáli-ház párkánydísz szobrai múzeumba kerültek, jelenleg is láthatóak a Kiscelli Múzeumban.

Tervezte
Alpár Ignác
Cím

Váci u. 1-3
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok

Hozzászólások

SzeMa

2023. 04. 13., cs – 12:06

Honnét van az az archív fotó, mely a régi ház homlokzati részletét mutatja? Megőrülök sem találom...köszi!