Ugrás a tartalomra

Magyar Olajipari Múzeum

Ády küldte be July 16, 2012 időpontban
Hely/kategóriák

A Magyar Olajipari Múzeum országos gyűjtőkörű múzeum Zalaegerszegen. Az 1969-ben alapított múzeum az ország legnagyobb szabadtéri műszaki múzeuma. Gyűjtési körébe tartozik a magyar szénhidrogén (kőolaj, földgáz) bányászatával és feldolgozásával kapcsolatos emlékek gyűjtése. 1993-ban a múzeum vette át a Zsigmondy Vilmos gyűjteményt, azóta feladatai közé tartozik a vízbányászat történetének kutatása is. A múzeum a Göcseji Falumúzeum melletti mintegy 30 000 m²-es területen működik, bejárata közös a skanzenéval és a Finnugor Falumúzeuméval. A múzeum leglátványosabb része a szabadtéri kiállítás, ahol a szénhidrogén bányászat, feldolgozás és szállítás eszközei láthatóak: többek között fúrótornyok, mélyszivattyúk himbái, híressé vált gázkitörések után megmentett sérült armatúrák, a mélyfúráshoz használt fúrófejek.

Állandó kiállításain a szénhidrogén bányászat és feldolgozás technológiájával, történetével ismertet meg. A szabadtéri kiállítás reprezentatív része a szoborpark, ahol az iparág magyar nagyjainak mellszobrai tekinthetők meg. Papp Simon geológus állandó kiállítása és a gyűjtemények a múzeum székházában találhatók.

A múzeum értékes archívummal és könyvtárral rendelkezik, 1974. óta minden évben évkönyvet jelentet meg, melyek egy-egy témát dolgoznak fel. F: hu.wikipedia.org

Cím

Malom utca
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok