Ugrás a tartalomra

Nemzeti Színház, Pécs

leguan küldte be March 14, 2010 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1895
Létrehozás intervallum
- 1895

Kb. 1840-től épültek fel Pécs fontos intézményei, hivatalai, köz- és magáncélú lakóépületei, a város mai arculatát zömében az akkor zajló építkezések következtében nyerte el. A Színügyi Bizottság elnökének az akkori polgármestert, Aidinger Jánost választották, aki megszavaztatta a megyei pótadó kivetését a színház költségeinek fedezésére. 1890 májusában a bizottság országos tervpályázatot hirdetett. A pályázatot a világhírű Lang Adolf és Steinhardt Antal tervezőpáros nyerte meg, akik a híres Felmer-Helmer építészpárossal a közgyűlés által megszavazott 10.000,- Ft-tal neki is kezdtek az építkezésnek.

Az épületen helyet kapott a kor kiemelkedő "színházi emberének" tartott Csiky Gergely, Szigligeti Ede, Kisfaludy Károly és Erkel Ferenc szobra, s a kupolán látható Géniusz szobrot Kiss György szobrászművész a Zsolnay Porcelángyár alkotógárdájával keltette életre. A színház megnyitójára 1895. október 5.-én került sor.

A közel száz éve alatt életveszélyessé vált épületet 1986-ban kellett bezárni.  A színház egészét érintő felújítás 1991 júniusáig tartott. Ennek során az épület teljesen megújult.

Cím

Pécs
Színház tér 1.
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok