Ugrás a tartalomra

Magyar Királyi Dohánygyár

Ády küldte be January 27, 2010 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1912
Létrehozás intervallum
- 1912

Feltehetőlen, Zelinsky Szilárd tervezte az épületet 1908-1910

A19. század végén ötlött fel a pécsieknek, hogy városukban a kormány állami dohánygyárat létesítsen. Ezen óhajuk 1906-ban teljesedett be, amikor a gyár építése elkezdődött. Hosszú munkálatok után, 1912-ben indult el a gyártási munka.

A gyár legelőször a pipadohánygyártásra és a szivarka előállításra állt rá. Ekkor a gyár még zömmel kézi munkával dolgozott. Az I. világháború idején, a megnövekedett cigarettakereslet következtében folyamatosan nőtt a pécsi gyárban dolgozók száma. A háború idején a gyár hadiüzemként dolgozott. Ám amikor Pécs városa 1918. novemberében szerb- antantmegszállás alá került, a gyárat leszerelték és a teljes berendezését Szerbiába szállították.

A dohánygyár 1921. augusztusában került vissza Pécsre és a következő évben meg is indult újra gyártás. 1930-ban a gazdasági világválság ellenére a gyár remekül termelt. Az 40-es években a I. világháború idején ismét megnőtt a pécsi dohánygyárban alkalmazottak száma. E háború után is a megszálló hadsereg szolgálatába állították a gyárat, de itt rombolás nem történt.

1992-ben a British American Tobacco vállalata megvásárolta a Pécsi Dohánygyárat. A modernizálódott vállalat az ezredfordulóra Magyarország 47%-os piaci részesedéssel bírt. F:wikipedia

Cím

Pécs
Dohány utca
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok