Ugrás a tartalomra

Főposta

leguan küldte be February 19, 2012 időpontban
Létrehozás
1872

A Főposta (eredeti nevén  Főposta és Telegráf)  építésére  1870-ben írtak ki pályázatot a Koronaherceg (ma Petőfi Sándor),  Zsibárus (ma Párizsi) és Granátos (ma Városháza) utcák által határolt területre. A nyertes Skalniczky Antal (1836-1878) a szigorú takarékossági  előírások között is  - a korabeli kritika szerint „elegáns formájú reneszánsz stílű épületének finom ízléssel párosult gyakorlati berendezést, szép helyiségeket alkotott.” Az épületet 1872-ben adták át.

Később vitatták az épület helyét azzal, hogy zavarja az Invalidusok palotája (ma Városháza) homlokzatának kellő városképi érvényesülését. Ennek ellenére mégsem bontották le, mert a beépített berendezések áthelyezése bonyolult és költséges lett volna. Belsejének érdekessége az egyik legkorábbi magyar vasbeton szerkezet, amit az épület 1907-es átalakításakor Ray Rezső és Zielinszky Szilárd épített be egy 16 méter fesztávú keretszerkezet formájában.

Az épületnek műemléki védettsége van. 2003-ban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal határozatban kötelezte a tulajdonosokat az épület felújítására, melynek homlokzati állapota már életveszélyes volt. A felújítást 2006-2007-ben végezték el mintegy 320 millió forint értékben.

Tervezte
Skalniczky Antal
Cím

Petőfi Sándor utca 15-17
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok