Ugrás a tartalomra

Werther-féle Gyárudvar Buda-Újlakon

leguan küldte be September 1, 2016 időpontban
Hely/kategóriák

Werther Frigyes 1802-ben született a német Szász-Anhalt-beli Naumburgban  (innen a nálunk használt "numvári" előneve). 1831-ben vándorolt be Magyarországra, és gépkészítőként kezdetben uradalmak szeszfőzőinek teljesítményét növelte átalakítással, majd 1837-ben már  a Krisztinavárosban létesített gyárában készített szeszfőző alkatrészeket. A dinamikus fejlődésnek köszönhetően megnagyobbított üzemét 1842-ben a Buda-Újlakon vásárolt telekre helyezte át. (Neustift, Haupt strasse 360., később  III. Zsigmond  u. 59.)  A Fabrikshof (Gyárudvar) elnevezésű telepen már sör- és ecetgyártáshoz szükséges eszközöket és különféle mezőgazdasági felszereléseket  is gyártott, sőt a gépműhely mellett 1851-től már szesz- és élesztőgyára is működött.

További fejlesztésnek köszönhetően a telepen 1853-ra épült fel gőzmalma (másodikként Pest-Budán a Hengermalom után). A malom berendezését 6 kőjáratra, minden tartozékával,gőzkazánnal, 28 lóerős gőzgéppel, saját műhelyében készítette. Ettől kezdve gépműhelyének gyártmányai között a malomberendezés és a gőzgép is szerepelt. Egyidejűleg  a gyártelepen –  Budán elsőként  – egy "orosz" rendszerű gőz- és zuhanyfürdőt rendezett be "a bécsi Moravácz-féle ,Sophien' gőzfürdő mintájára", amit rövidesen kiegészített egy  "maláta-fürdővel".

Vállalkozó kedvének ez sem volt elég, 1861-től Élet-ital (Lebens-Trank) elnevezésű, szesztartalmú "házi-szert" gyártott, ami "mocsárláz, emésztési gyengeség, gyomorgörcs, hányás, tengeri betegség, mámorosság (úgynevezett Katzenjammer), álmatlanság elleni,  kitűnő gyomorerősítő, a lázat gátoló  és a megromlott idegrendszert rendes állapotába visszahelyező szer". ------ Mindemellett a budai Tanácsnak is tagja volt.

Werther 1865 májusában bekövetkező halálát követően hitelezői Budai Gyárudvar Rt. néven a gőzmalom, szeszgyár, malátafürdők  további működtetésére társulattá egyesültek, majd egy év múltán  a szeszgyárat és a fürdőt feladták, a malmot pedig 16 járatúvá kibővítették. (1868 elején a Császár-fürdő bérlői tervezték a Gyárudvaron megszűnt maláta-fürdő folytatását, azonban az 1891-92-es  címjegyzékben az még a Zsigmond utcai gyártelep címén szerepel.)

A malom épülete 1868-ban leégett, az újjáépítéséhez hitelt vettek fel. Azonban a gazdasági válság következében a következő évtizedben csődbe mentek, és a malmot 1878-ban törölték a cégjegyzékből,  épületét az Első Budapesti Gőzmalom Rt vásárolta meg.

Cím

Zsigmond tér 2
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok