Ugrás a tartalomra

Törley- és Sacelláry-kastélyok

leguan küldte be April 6, 2010 időpontban
Létrehozás
1904
Létrehozás intervallum
- 1904

A Törley-kastély Budapest XXII. kerületében fekszik, Törley József, a híres magyar pezsgőgyáros építtette 1890  és 1904 között. Az épület nyugat-kelet irányú enyhe lejtőn fekszik, a pezsgőspincék és gyár épületegyüttese felett. Délkeleti végéhez hatalmas torony kapcsolódik, díszítése neogótikus, így középkori hangulatot áraszt. Középkorias a tetőfedés is, mely az angol kastélyok szerkezetét utánozza.
A második világháború után orosz és magyar katonai felhasználás pusztította. 1956 nyarán ide helyezték az 1954-ben alakult Országos Onkológiai Intézet sugárbiológiával foglalkozó osztályát, így a további pusztulástól az épület megmenekült. Jelenleg az Országos „Frédéric Joliot-Curie” Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet épülete.

A bizánci eredetű Sacelláry György bankár 1875-ben jelent meg Promontoron (1886-tól Budafok). Lánya, Irén számára – aki 1885-ben lett Törley József felesége - az 1895-1899 közötti években építtetett kastélyt, közvetlen szomszédságban a Törley kastéllyal. A házaspár a Törley-kastélyban lakott, ezt a kastélyt csak nyáron használták. Törley 1907-es hirtelen halála után a két család között keletkezett viszályok miatt a két kastély közé magas kőfalat húztak.


Sacelláry Irén (ekkor már özv. Törley Józsefné) 1925. januárjában meghalt. A kastélyt két fiútestvére örökölte, akik 1926-ben eladták a Postának. A Posta tüdőszanatóriumot rendezett be a kastélyban. 1937-ben az épületet átalakították. Az államosítás után a Tétényi úti kórházé lett, továbbra is szanatóriumként. 1987 nyarán a Magyar Hitelbank Rt. megvásárolta, majd felújíttatta. A felújítás Harrer Cézár belsőépítész tervei szerint zajlott.  2002 óta magántulajdonban van, és rendezvények helyszíneként működik.

A kastély központi helyisége a földszinti hall, innen  lehetett megközelíteni az ebédlőt, a szalont, a télikertet, a könyvtárszobát és a biliárd-szobát, valamint gyönyörűen faragott lépcső vezetett fel az emeletre, ahol a hálószobák voltak. A szecessziós kialakítású belsőt Róth Miksa üvegablakok, faburkolatok és gipszstukkók díszítették.

Cím

Budapest XXII. kerület
Anna u.
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok