Ugrás a tartalomra

Kiscelli templom és kolostor, Schmidt kastély

leguan küldte be February 6, 2010 időpontban
Előzményeként 1723-ban Zichy Péter (Óbuda földesura) építtetett itt kápolnát a mariazelli kegyszobor másolatának.  Ettől fogva nevezték a helyet Klein Mariazellnek, Kiscellnek.
1738-ban  a dombon templom és kolostor építésére helyet adományoztak  a trinitárius (rabkiváltó)  rendnek, a kápolna fenntartása mellett.  Az építkezés 1745-ben kezdődött, 1747-re elkészült a kolostor nyugati szárnya, 1760-ra a keleti szárny és a templom.
A rendet II. József 1783-ban feloszlatta, az épület 1786-ban a hadipénztár tulajdonába került, raktár és az invalidusok számára katonai kórház működtetésével. Ezzel összefüggésben az 1780-as évek végén a templom két tornyát lebontották, és hatalmas terét – a jobb helykihasználás érdekében – födémekkel három emeletesre (négy szintesre) alakították.
A 19. század végére már alig használt épületegyüttest 1910-ben Schmidt Miksa  bútorgyáros vásárolta meg,  aki kastéllyá alakíttatta át (Schmidt-kastély). Napjainkban a Budapesti Történeti Múzeum – Kiscelli Múzeum várostörténeti és képzőművészeti tárlatainak ad otthont a kolostori rész, a templom hangversenyek színtere.
Az öntöttvas sárkányszobor az óbudai Schmidt-kastély (kiscelli kastély, Budapesti Történeti Múzeum) bejáratát őrzi. Akkor került ide, amikor  Schmidt Miksa vette meg és alakította kastéllyá, környezetét csodálatos parkká. Korábban Pest legelső kiépített Duna-partszakaszát díszítette. Ez a partszakasz a Lánchídtól északra és délre létesült, a Duna-Gőzhajózási Társaság építtette 1853-58-ban.
Részletek a korabeli újságokból itt olvashatóak.
Cím

Budapest III. kerület
Kiscelli utca
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok