Ugrás a tartalomra

Radetzky laktanya

leguan küldte be October 5, 2011 időpontban

A mai Bem téren  (az 1830-as évektől Király tér, majd a későbbi laktanya helyén 1840 körül épült nagy gabonaraktárról Élelemtár tér, majd 1874-ben Pálffy tér) 1897-ben épült meg a Radetzky laktanya. Az épület mellékszárnyaként megmaradt a korábbi gabonaraktár. A császári és királyi tábornokról, Radetzky grófról elnevezett erődszerű építménybe az óbudai utászok költöztek.


A laktanyaépület, amelynek nevét 1919-ben rövid időre Petőfire változtatták, 1944 őszén nyilaskeresztes központ, a Halálfejes légió székhelye lett,  a második világháború után államvédelmi, majd munkásőrségi felhasználású volt.  A rendszerváltozás után pedig az első szabad választásokon nyertes kormánypárt, az MDF székháza lett. A következő  - elvesztett - választás után a párt a Bem térről egy kisebbe költözött, a székházat pedig  egy magáncég vette birtokba.


A magántulajdonos befektető  2009-ben tervet készíttetett az épület lebontására, helyén egy hatalmas acél-üveg irodaház építésére, amelyen  (manapság divatos befektetői „műemlékvédelemként”) megmaradna az eredeti épület díszletfala.  A heves tiltakozások hatására a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az épület egyedi műemléki védetté nyilvánítását kezdeményezte, amely ezévben megtörtént, így nem bontható.

Cím

Bem tér 3.
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok