Ugrás a tartalomra

gyulafehérvári tiszti lakóház és kaszinó

leguan küldte be September 4, 2014 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1853
Létrehozás intervallum
- 1900

Az osztrák-magyar hadsereg gyulafehérvári helyőrségének tisztjei számára családi otthont biztosító kétemeletes épület 1851-1853-ban épült. Az oldalrizalitok oromzatán lévő bástyatornyocskáiról  elterjedt a Babilon-ház elnevezése.

Vele szemben áll a volt tiszti kaszinó, amelyet 1895-1900-ban építettek. Ennek a nagytermében (amely később az Egyesülés Terme = Sala Unirii nevet kapta) mondta ki  1918. december 1-jén a román nagygyűlés Erdély egyesülését Romániával  Az épülethez utólag (1922) diadalív formájú monumentális bejáratot építettek.

Jelenleg mindkét épület múzeumként működik. Az 1888-ban alakult és Cserni Béla    katolikus gimnáziumi tanár vezetése alatt óriási gyűjteménnyé fejlődött – eredetileg városi – múzeum  több helyszín után  1958-ban kapta meg a tiszti kaszinó, majd 1967-ben a „Babilon” épületét. Ekkor vette fel a Nemzeti Egyesülés Múzeuma (Muzeul National al Unirii) nevet. A múzeum leltárában több mint 160 000 őskori, ókori, római, közép- és újkori tárgy szerepel, a római időkből származó kőgyűjteménye egyedülálló az országban.

(Az 1860-as évek elején készült nyitóképen a katolikus székesegyháztól balra látható a nagyméretű tiszti lakóház,  hátulsó homlokzatával. E – nyugat felőli – látvány része 1922  óta az  épület hátsó homlokzata előtt az akkor felépült ortodox  székesegyház, vagy más néven az Újraegyesülés Katedrálisa = Catedrala Reintregirii.)

Cím

Strada Muzeului
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok